top of page
תמונת הסופר/תArik Afek

מבוא - איך לגשת לתחום CRYPTO הקריפטו?




אוקיי, אז הבנתם בערך שהסיפור הזה של המטבעות הקריפטוגרפיים הוא עניין כדאי כלכלית, מה עושים עכשיו?


התשובה הפשוטה היא קונים קצת...


התשובה הארוכה צריכה לענות לפחות על חלק מתוך ים השאלות הנלוות: איפה קונים, איך משלמים, איך כדאי לקנות, איפה שומרים, כמה נכון לקנות. אחר כך מתחילות השאלות הבאות, מה עושים עם המטבעות הללו? איזה מטבעות? למה דווקא אלו? כמה זמן כדאי להחזיק במטבעות וכן הלאה.


על מנת לענות על השאלות הללו יידרשו הרבה יותר מפוסט אחד. אבל כל מסע מתחיל בצעד הראשון, והוא חשוב במיוחד! להבין לאיזה עולם אתם נכנסים.


ראשית יש להבין שעולם הקריפטו הוא עולם מלא בפני עצמו. יש בו המון תחומים מקצועיים והתמחויות. כלכלה, מסחר, הצפנה, ניתוח טכני, מתימטיקה ועוד ועוד. לכל תחום כזה, יש את השפה שלו, את הכללים שלו... כל פעם שאתם לומדים קצת וחושבים שאתם כבר מבינים, אתם תגלו שאתם עדיין לא מבינים "כלום", וזה בסדר. אין מה להילחץ. לא צריך לדעת "הכל" בשביל להצליח בעולם הקריפטו. יהיו גם מי שיגידו שכאשר יודעים יותר מדי זה רק "מקלקל"...


התשובה הפשוטה, איך נגשים לקריפטו היא,

בזהירות!

התשובה היותר ארוכה מסבירה את הצעד הראשון, מה זאת אומרת בזהירות.


ראשית, צריך להבין שהקריפטו הוא תחום של השקעה שהיא מאוד תנודתית. אתם עשויים לשמוע את המילה וולטיליטי (VOLATILITY), שזו ההגדרה באנגלית לתנודתיות. המשמעות היא שיש סיכון מוגבר בהשקעה בקריפטו. במילים אחרות, ההשקעה היא מסוכנת יחסית, בעיקר אם אתם לא שולטים במה שאתם עושים. מאוד קל ללמוד איך קונים ומוכרים מטבעות וגם איך עושים את זה במינוף. (אם לא שמעתם את המונח, אז בטח שאל תגעו בזה לפני שאתם עמוק בעניינים). המשמעות היא שאם לא תהיו זהירים, אתם מאוד בקלות יכולים לאבד את כל הכסף שלכם. מצד שני בהתנהלות נכונה, לא היה בעשור האחרון אף אפיק השקעה שהתקרב לתשואות של שוק הקריפטו.


א. אף פעם אל תשקיעו כסף שאתם לא יכולים לאבד.

אל תהמרו על כסף שאם ייעלם לכם פתאום, אתם תיפלו בגללו. זה קרה קורה ויקרה להרבה אנשים לא מנוסים וגם לאנשים מנוסים בתחום הקריפטו. לכל אחד הרף הוא אחר והסכום שיפיל אותו אחר. זכרו שאתם נכנסים להשקעה שבניהול נכון עשויה לשנות כלכלית את חייכם, אבל בהתנהלות שגויה תשאיר אתכם בלי כלום. לכן, כלל הזהירות הראשון הוא "אל תשקיעו כסף שאתם לא יכולים להרשות לעצמכם להפסיד"! אם אתם לא יודעים מהו הרף הכספי שאם יימחק תישארו עם שוקת שבורה, רצוי מאוד להיוועץ במומחה לניהול כלכלת המשפחה, כצעד ראשון בדרככם הכלכלית.


ב. אל תשימו את כל הביצים בסל אחד.

בתרגום לעברית, אם אתם קונים מטבעות שאינם ביטקוין, אל תקנו בכל הכסף שהקצבתם לתחום הזה מטבע אחד, כי הוא יכול לאבד את כל ערכו תוך דקות. תמיד צריך לגוון, לרכוש "סל" מטבעות, כך שאם אחד מאבד בבת אחת מערכו, ההשקעה שלכם לא תיפול יחד עם המטבע הבודד.


ג. תתחילו לאט. אל תקפצו ישירות למים העמוקים.

תתחילו עם מטבע אחד, תקנו קצת, תבינו אך העסק עובד בפועל ואז כנסו עמוק יותר.


ד. אל תתביישו.

כולם התחילו כמוכם בלי שהם מבינים הרבה ועשו טעויות והפסידו כסף. תשאלו, תתייעצו, תלמדו ואז תשאלו שוב. כן, תמיד יהיו הטמבלים "שיירדו עליכם" אבל, בדרך כלל ירצו לעזור לכם ויעשו זאת בשמחה. עולם הקריפטו התחיל כמחאה נגד עולם הבנקאות והשבר הגדול של 2008, והרוח הזו עדיין קיימת לא מעט בקרב האנשים שעוסקים בתחום.


השיטות להרוויח בקריפטו?

אחרי ההקדמה הטיפה ארוכה, נענה לשאלה של האיך משקיעים ומרוויחים בתחום הקריפטו?


יש כמה אפשרויות, לכל אפשרות היתרונות והחסרונות שלה.


א. לקנות ולשכוח.

אין לכם זמן, לא ממש רוצים ללמוד, תקנו קצת, שימו בארנק שלכם (פוסט נפרד), ושכחו מזה. להחזקה קוראים HODL, שיבוש של HOLD שהפך למטבע לשון בקריפטו. אנשים המחזיקים נקראים בגלל הטעות ההיסטורית ההיא, הודלרים. בקרב משקיעים מתוחכמים זה סוג של מילת גנאי אבל לציבור הרחב להיות הודלר זה ממש ממש סבבה.

היתרון, פשוט, מהיר ללא השקעת זמן ולימוד. החיסרון, רווחיות נמוכה יחסית, יותר זמן עד שהביטקוין יניב את הרווחים המטורפים שמדברים עליהם בשיחות הסלון בשישי בערב.

ב. לקנות ולנעול במסלול שמניב רווח.

כמו תוכנית חסכון, חלק מהפעולות בקריפטו מצריכות נעילת המטבעות ואז מקבלים עליהם ריבית. יש מטבעות בהן הריבית השנתית היא דו ספרתית! קניתם, במקום שהמטבעות ישכבו בארנק, אפשר לתת להם לעבוד עבורכם.

ג. לבנות תוכנית השקעה במטבעות לטווח ארוך.

קצת יותר מאמץ בהתחלה, אבל אם קונים סל מטבעות ומעדכנים אותו אחת לפרק זמן, אפשר להשיג תשואה עודפת בהרבה על החזקת המטבעות. אם גם עוקבים מעט אחרי השוק ואחרי שינויי המגמה העיקריים, אפשר למכור כשמתחילות הירידות ולקנו תשוב לאחר שהחלו שוב עליות ולהרוויח המון בדרך. מהשיא של תחילת 2018, מרבית המטבעות איבדו בין 85% ל 99% מערכן. חלקן השלימו את הפער ועלו גבוה יותר מהשיא הקודם. מטבעות אחרים עוד יגיעו לשם ואחרים כבר לא . באיזה מטבע להשקיע, באיזה לא, על אלה בהזדמנות אחרת.

ד. מסחר.

להיות סוחר פעיל זה מקצוע. גם בתוך התחום הזה יש כמה סוגים של סוחרים. מי שנכנס לעסק הזה צריך לדעת שנדרש זמן לא קצר ללמוד איך לסחור נכון וזמן התנסות עד שצוברים ניסיון בסיסי. יש סוחרים בטווחי זמן ארוכים יחסית של שבועות וחודשים. יש כאלה שסוחרים בטווחים של עד כמה ימים ויש את אלו שסוחרים בתוך יום המסחר. כמובן שהרוב משלבים בין טווחי הזמן. חשוב לזכור כי המסחר בקריפטו מתקיים סביב השעון, 24/7, בניגוד לבורסות המוכרות לנו משוק ההון, אז אפשר לעסוק בכך כל הזמן ואפשר בצורה מתונה, כל אחד לפי המוטיבציה והזמן העומדים לרשותו.

ה. השעה בפרויקטים חדשים.

יש כיום אולי כבר עשרת אלפים מטבעות שונים ואולי יותר. רובם המוחלט חסרי ערך לחלוטין. אחרים, פרויקטים בראשית דרכם, שאם תצלח, יהפכו את המשקיעים הראשונים לעשירים ממש. האיזה פרויקט להשקיע, כמה כסף לשים על כל פרויקט, על כל אלה בפעם אחרת, אבל זוהי אחת השיטות המסוכנות יותר מחד והרווחיות יותר מצד שני בעולם הקריפטו.

ו. תחומים נוספים

כמו חקלאות FARMING, מסחר בפריטים וירטואליים NFT, הלוואות ועוד.



סיכום:

ההשקעה בקריפטו היא כדאית אבל צריכה להיעשות מתוך מודעות, בזהירות.

כדי שלא להיקלע לצרות אין להשקיע יותר כסף מכפי שאתם מוכנים להפסיד.

חובה ללמוד ולבין מה אתם עושים.

לא כולם עוסקים במסחר אינטנסיבי, גם קניה להשקעה היא לגיטימית, כל אחד לפי הזמן והרצון והצרכים שלו.

Commentaires


bottom of page