top of page
תמונת הסופר/תShay David

מסחר ממונף בקריפטו? מה זה אומר? איך זה עובד?

הרבה אנשים מצטרפים לעולם הקריפטו "תוך כדי תנועה". נכנסים למסחר במטבעות בבורסות כמו ביננס, ומתחילים לרוץ...

הרוב נתקלים בקשיים מההתחלה. חלקם מצליח מאוד, בהתחלה, ואחר כך מתחילים אצלו "הקשיים". זה לא מקרי או מפתיע. לקנות ולמכור זה ממש פשוט. השאלה הגדולה היא איך עושים זאת נכון? לאיזה מטבע נכנסים, מתי, מתי מוכרים? מה קורה אם המטבע מתהפך עלינו? יש המון שאלות. יכול להיות שהתחלתם ואתם ממש מצליחים אבל, אתם עלולים לאבד את הכל ועוד. לכל החברים עמוסי הגאווה העצמית והקבלות על ההצלחה, היזהרו! המסחר הוא מקצוע, שצריך ללמוד איך עושים נכון. המסחר אינו קזינו או הימור. וזה עוד לפני שדיברנו על ההתמחות בקריפטו עצמו.


אני לא מנסה להניא אתכם מהמסחר בקיפטו, ממשלא! כולם (כמעט) מתחילים בדרך הזו אבל את השיעורים הכואבים ממש מקבלים בהמשך. הפוסט הזה לא ילמד אתכם איך עושים זאת נכון. המטרה שלו היא הרבה יותר מצומצמת ופשוטה. לוודא שאתם מבינים לתוך מה אתם נכנסים, כדי אולי, למנוע מכם ליפול עוד לפני שהבנתם מה באמת קורה. זה יכול לקרות ממש בקלות ואפילו בטעות. אבל זה יקרה בעיקר במסחר הממונף שהוא המפתה שבאפשרויות המסחר ולא במקרה.






הגדרות

לכל תחום יש את "השפה" שלו. גם למסחר בקריפטו. חשוב מאוד להבין על מה מדברים כשאתם קוראים או שומעים משהו על קניה ומכירה.

כסף פיאט - העולם הישן של הדולר, הלירה שטרלינג הרובל... הכוונה בכסף פיאט היא לכסף המונפק על ידי מדינות העולם. למה פיאט? (רמז: אין קשר למפעל האיטלקי). תכתבו לנו ותקבלו תשובה אישית...


מסחר בספוט - SPOT TRADING מסחר בזירה המציעה אפשרות לרכוש ולמכור מטבעות, כנגד מטבעות אחרים או כנד כסף פיאט, כאשר מול הכסף שלכם אתם קונים או מוכרים מטבעות לפי שער השוק. יש לכם 1000 שקל, קניתם מטבעות, זה יכול להיות בשווי של עד 1000 שקל.


מסחר במינוף - MARGIN TRADING

מסחר המתבסס על הלוואה שאתם נוטלים בזירת המסחר עצמה, מול כספכם המשמש ערבון. גובה המינוף תלוי בזירת המסחר ויכול לנוע בין אחוזים בודדים ועד למאה אחוזים ואפילו יותר.


מחיקה - ליקוויד

מצב בו איבדתם את ההשקעה שלכם כולה, כי המטבע נע בכיוון ההפוך ממה שחשבתם. והמלווה צריך את כל מה שנשאר לכם אחרי הירידות כדי לממן את החזר ההלוואה.


מסחר בחוזים עתידיים - FUTURES TRADING

ישנן זירות מסחר המגבילות את המסחר במינוף לאחוזים נמוכים. לחילופין הן מציעות לכם לסחור בחוזה המגדיר מה יהיה מחירו העתידי של מטבע מסוים. באופן מעשי, אתם קונים חוזים על המטבע ולא את המטבע עצמו. השווי של החוזה מותאם למחיר השוק של המטבע (הספוט), אם כי יש לעיתים פערים ביניהם, בייחוד כשהשוק תנודתי (VOLATILE).


ניהול סיכונים - RISK MANAGEMRNT

כשמו כן הוא, הדרך הנכונה לנהל את כספכם במסחר ולא להגיע למצב בו הפסדתם את הכל. כל פעולה שאתם מבצעים צריכה להיכלל בניהול סיכונים. השאלה מה הסיכוי להפסיד וכמה אתם עלולים להפסיד, חשובה הרבה יותר מהשאלה מה הסיכוי לרווח ואיזה רווח.


ברבור שחור - BLACK SWAN

בעולם המסחר ישנם אירועים בלתי צפויים המטלטלים את השוק בצורה קיצונית כלפי מטה או מעלה. לאירועים כאלה קוראים ברבור שחור, והם אמנם אינם שכיחים אבל הם תמיד שם ברקע. ניהול הסיכונים שלכם חייב לכלול מענה לאירועים שכאלה. נפילה תוך יום של 50% בשווי מטבע שאתם מחזיקים היא כואבת והיו נפילות רעות מאלה.


פאמפ אנד דאמפ - PUMP AND DUMP מניפולציה על מטבע שמטרתה עשיית "סיבוב" ורווח על סוחרים לא מנוסים.


שורט - SHORT

המסחר במינוף וחוזים עתידיים מורכב יותר ובעל אפשרויות רבות יותר לסוחר. האפשרות האחת היא לרכוש את המטבע, במינוף זה או אחר, במידה והסוחר חושב שהשוק יעלה. אבל אם הסוחר חושב שהשוק יירד, הוא יכול לבצע את הפעולה ההפוכה שהיא, ללוות כמות של מטבעות ולמכור אותן. "סגירת" השורט נעשית באמצעות רכישה מחדש של המטבעות שמכרתם והחזרת תמורתן למלווה. אם השורט היה מוצלח, אתם מרווחים מהירידה בערך המטבע. אם המטבע דווקא עלה, אתם צריכים להחזיר גם את העליה בשווי של המטבע.


לונג - LONG

כניסה לפוזיציה כאשר הרצון הוא למכור ברווח, לקנות בזול למכור ביוקר

קנייה במינוף בלונג היא לקיחת הלוואה כנגד בטחונות וקניית פוזיציה לטווח של זמן על מנת למכור אותו ברווח עתידי. לאחר סיום העיסקה מחזירים עם החוב הלוואה ונשארים עם הרווח.


אז מה זה בעצם מסחר ממונף בקריפטו?

התשובה היא "פשוטה מאוד" אבל המשמעויות שלה טיפה יותר מורכבות.

נניח שאתם יודעים/ משוכנעים/ בטוחים לחלוטין שמטבע כלשהו יעלה בהרבה מאוד אחוזים בטווח הקרוב. אתם רוצים להוציא מהמסחר במטבע הזה את המקסימום הסביר (במסגרת, ניהול הסיכונים שאתם מבצעים במסחר שלכם). הדרך הפשוטה היא לקנות כמות גדולה מן המטבע, עד כמה שאתם יכולים להרשות לעצמכם. אבל יש דרכים נוספות שיובילו אתכם לרווח גבוה הרבה יותר. נניח שיכולתם לקחת הלוואה ובמקום לקנות כמות של 1 מהמטבע לקנות כמות של 2, חמש חמישים ואפילו מאה. האם הייתם עושים זאת? וכמה מטבעות הייתם רוכשים? מה הסיכון במהלך שלכם, הרי הכסף אינו ברשותכם...

התשובה היא שזהו בדיוק המסחר הממונף. אתם לווים כסף רוכשים את המטבע, ומקווים שהוא יעלה. אם עלה, יצאתם מהמסחר, שילמתם את העמלה על ההלוואה והרווחתם פי שניים חמש ואפילו מאה ממה שיכולתם להרוויח לולא נטלתם את ההלוואה והסיכון שבא איתה.

אבל מה קורה אם המסחר מתהפך עליכם? אתם יודעים, מטבע מתחיל לעלות קצת ואז יורד. לפעמים יורד קצת עולה שוב ואז יורד הרבה, לפעמים יורד ואז מתקן ועולה את ההמון שחשבתם שיעלה. בזמן אמת אנחנו לא בהכרח יודעים מה יקרה למטבע. קחו בחשבון שמולכם יושבים סוחרים ותיקים וממולחים. הם מושכים אתכם למסחר כדי להפיל אתכם. במסחר צריך תמיד שני צדדים, את זה שמוכר ואת זה שקונה. אותם שרוצים להרוויח יעשו כל מניפולציה אפשרית כדי לשים אתכם מהצד השני של המסחר שלהם. ככה זה עובד.

ברוכים הבאים למסחר הממונף....


עכשיו, נניח, שההלוואה שלקחתם סולידית.


מחיר החוזה העתידי מושפע לא רק ממחיר המטבע, אלא גם מכמות ההלוואות שאנשים לוקחים כדי לרכוש אותו (מספר הממנפים את המחסר בחוזים העתידיים), ויש לו נטיה לתנודתיות יותר קיצונית במקרה שהשוק מגיב בעצבנות.


הדרך הטובה ביותר להסביר את העניין הוא דרך דוגמה: תארו לעצמכם שמטבע שרכשתם במינוף 10, מתחיל לרדת בחדות. כל אחוז ירידה בערך המטבע מתבטא בתיק שלכם בירידה של עשירית מהתיק כולו. בדיוק כמו שבמקרה החיובי, התיק שלכם יעלה פי 10 ממחיר הספוט. ברגע שמתחילה ירידה, סוחרים רבים חוששים לאבד את הקרן שלהם ואז ממהרים למכור. הם מוכנים לאבד עוד טיפה ולא את הקרן כולה. לכן המכירות יהיו מהירות יותר וחדות יותר מאשר בספוט. למעשה, הירידות ישמשו כגורם שדוחף את מחיר המטבע בספוט כלפי מטה. אבל, התנודה של החוזים העתידיים תהיה חדה יותר והירידה עמוקה יותר. בגלל הלחץ של הסוחרים להיפטר מהמטבע שהתהפך עליהם. בסוף המחיר של החוזים העתידיים והספוט יתייצבו סביב אותו הערך פחות או יותר, אבל הירידה החדה יותר תהיה בחוזים העתידיים. יתווסף אליה תוצר לוואי נוסף שידחוף את השוק כולו כלפי מטה. מחיקה של תיקים כי הירידה עברה את סף הסיכון בו המלווה מוחק את ההשקעה שלכם כדי לממן את החזר ההלוואה שנטלתם.


מינוף במסחר בקריפטו

אז מה זה בעצם אומר שאני ממנף את הקניה ב10? בעברית קלה זה אומר שאם היה לכם ביטקוין שלם לסחור בו, אתם סוחרים כעט בעשרה ביטקוינים, אחד שלכם ותשעה שלוויתם.

מה זה אומר באופן מעשי? שכאשר ערך הביטקוין הולך נגדכם, (נניח קניתם מתוך מחשבה שהערך יעלה), כאשר הביט יירד, כל אחוז שהוא יורד הוא בעצם עשרה אחוזים שאתם מפסידים. אם למשל הביט יורד באחוז בודד, זה אומר שמבחינתכם הפסדתם 10% כי לא רק הביט שלכם ירד באחוז גם תשעת הביטים שלוויתם ירדו כל אחד באחוז, וסה"כ אתם במינוס 10%. כאשר המינוף הוא נמוך יותר, הרווח קטן יותר אבל גם הסיכון. מינוף 5 משמעו שעל כל ירידה של אחוז בשוק, אתם מאבדים "רק" 5% מהתיק ולא עשירית ממנו.


הטבלה הבאה ממחישה בצורה מאוד ברורה לטעמי את הסיכון במינוף גבוה!



אחוז למחיקת השקעה

שווי למסחר

סכום השקעה

רמת המינוף

100%

1000

1000

1:1

50%

2000

1000

2:1

20%

5000

1000

5:1

10%

10000

1000

10:1

5%

20000

1000

20:1

4%

25000

1000

25:1

2%

50000

1000

50:1

1%

100000

1000

100:1


בעברית פשוטה, אם לא מינפת, ירידה של 100% מערך המטבע שקנית כדי לאבד את כל הכסף. אם מינפת ביחס של 100 לאחד, מספיק שהערך של המטבע יזוז באחוז בודד, בכיוון הלא נכון, והכסף הלך.


אם תיקח 1000 שקל, תמנף ב עשר, כלומר תסחר עם 10000 שקל, מספיק שהשוק יילך נגדך ב10% והלכו אלף השקלים. לכאורה אם תסחר ב 10000 שקל ללא מינוף, המצב הוא זהה, כלומר ירידה ש ל10% והלכו לך גם אלף שקלים. אבל, הריביות שמשלמים על ההלוואה, המתח הכרוך במינוף גבוה יחסית של 10%, זה ההבדל והוא גדול. סוחרים רבים אינם מבינים את הסיכון די הצורך, סוחרים בסכום גבוה מדי, ואז נשארים בשוקת שבורה.


שורט במסחר בקריפטו

אנו מזהים ארבעה שלבי חיים בשוק. שלב האיסוף, דשדוש בערך נמוך בו השוק צובר עוצמה, שלב העליות שכשמו כן הוא, שלב החלוקה, בו בגובה השיא, המסחר מתנהל פחות או יותר באותה רמת המחיר, ושלב הירידה, בו השוק כולו יורד וחוזר חלילה.

השוק אינו עולה כל הזמן, גם בעליות יש ירידות לא קטנות. במחזור ירידה הכיוון, המגמה היא כלפי מטה אבל כמובן שיש בה עליות.

העניין הוא שאפשר להרוויח גם בירידה. בשביל זה נועד השורט. נסביר זאת דרך דוגמה.


איך זה פועל:

אתם יודעים שהשוק יירד. עם הכסף שלכם כערבון, אתם לווים מטבע כלשהו ומוכרים אותו מייד. המטבע יורד בכמה אחוזים. אתם סוגרים את השורט ומחזירים את ההלוואה. הרווח שלכם הוא הפער בין מחיר המכירה הגבוה לקניה מחדש של המטבע בערך הנמוך יותר, פחות עלות ההלוואה. למעשה הרווח אפילו יותר גבוה! איך?

נניח היו לכם מאה שקל. לוויתם ומכרתם 8 מטבעות במחיר של 12.5 שקל למטבע. מחיר המטבע ירד ב 10%. עכשיו שוויו של כל מטבע הוא 11.25 שקל. קניתם מחדש את המטבעות והחזרתם למלווה 8 מטבעות. סה"כ החזרתם לו מטבעות בשווי של 90 שקלים, ונשארתם עם 110 שקלים (המאה שלכם ועוד 10 שקלים שהרווחתם במסחר. אני מתעלם לצורך הפשטות מהריבית על ההלוואה). למה הרווחתם יותר? כי אם תרכשו עכשיו את המטבע במאה ועשרה השקלים שלכם, תוכלו לרכוש לא רק 8 מטבעות אלא 9.78 מטבעות. כלומר תחת ההנחה שמהטבע ישוב ויעלה אתם גם הרווחתם בירידה וגם תרוויחו שוב לא רק מהעלייה אלא גם מתוספת המטבעות כי יש לכם עכשיו כמעט 2 מטבעות יותר מאשר קודם.

לא להיבהל, זה לוקח כמה דקות להבין את הרעיון. מה היה קורה אם סתם הייתם מחכים בצד בזמן הירידה? נחזור לדוגמה. יש לכם מאה שקלים. אתם מחכים שמחיר המטבע יירד. הוא אכן יורד ב 10%. עכשיו אתם קונים אותו במאה השקלים שלכם. סה"כ אתם יכולים לקנות 8.89 מטבעות. לא רע בהחלט, אבל אם הייתם מבצעים שורט, הייתם מרוויחים עוד 10 שקלים וכמעט עוד מטבע שלם בקניה מחדש.


בשורה התחתונה: בשורט אתם מרוויחים גם מהירידה, ככל שהמטבע יורד יותר אתם מרוויחים יותר. וכאשר אתם קונים מחדש, יש לכם בתור בונוס, יותר כסף לקנות איתו, מכפי שהיה לכם לפני הירידה.


הדוגמה היא פשוטה, ללא התייחסות למינוף. ברור הוא שאם ממנפים את הכסף הרווח גם בירידה יהיה גדול הרבה יותר, בדיוק כמו בעליה כמו בלונג. רק לא לשכוח שיחד עם הרווח בא כמובן גם הסיכון...





אזהרות

אחד מקיצורי הדרך למסחר בכלל היא הסתמכות על קבוצות או "מומחים" המעלים פוסטים מה לקנות ומתי. חלקן חינמיות חלקן בתשלום. כשהשוק בעליה, זה עובד מצוין. כשהשוק נע בתחום זה יכול להיות הרסני. גרוע מזה, יש קבוצות שמטרתן היא רתימת משתמשים חדשים למה שמכונה "פאמפ אנד דאמפ". מספרים לכם בסודי סודות שמטבע מסוים יעלה וכולם קונים. אתם מצטרפים לחגיגה, בדרך כלל מאוחר, קונים עולה טיפה ואז מגיע הדאמפ. המטבע מתרסק. מישהו עשה עליכם סיבוב. שתי האפשרויות שלכם רעות. לצאת בהפסד. להישאר תקוע עם המטבע עד ליום מן הימים שבו הוא יעלה.

שוב יש טכניקות התמודדות עם מצבים כאלה אבל לא אפרט בפוסט הזה כי זו אינה מטרתו.

המסחר אינו הימור, הוא מבוסס על טכניקות וניהול סיכונים. אתם חייבים להבין מה קורה סביבכם לפני שאתם מקבלים החלטה על מטבע. אחרת כספכם מונח על קרן הצבי. יום אחד תצליחו למחרת תפסידו. זאת לא הדרך להתנהל.


הסכנה הגדולה במסחר ממונף היא אובדן הקרן שלכם. אם תקנו מטבע בספוט והוא יירד בעשרה אחוזים, הפסדתם עשירית מכספכם. אם תישארו במטבע, יש מצב שהוא יחזור למעלה ובעצם לא תפסידו כלום מעבר "לירידת הערך הזמנית על הנייר". במידה וסחרתם במינוף, ירידה כזו של "רק" עשרה אחוזים, עלולה להתבטא באבדן כל כספכם!

ההמלצה של כל מי שבתחום לאנשים חדשים ולוותיקים כאחד, אל תכנסו לתחום הזה של מסחר ממונף. חכו עד שתהיו שועלים ותיקים, עם המון ניסיון. גם כאלה שועלים מספידים במסחר ממונף אבל הם לפחות יודעים איך לגדר את הסיכון שלהם ולהגביל את ההפסדים. סוחר מתחיל שרוצה להצליח, יש המלצה אחת ובלבד עבורו, שמור מרחק למשך שנה לפחות מהתחום של מסחר ממונף.

Comentários


bottom of page