ארנק ביטקוין או ארנק למטבעות דיגיטליים, כשמו כן הוא, ארנק. מקום בו נשמור את המטבעות שלנו. שם גם נגמר הדמיון לארנקים שיש לכולנו בכיס.
החלק הראשון של הפוסט מסביר את מה שצריך לדעת והחלק השני מפרט קצת יותר לעומק, למי שמעוניין גם להבין, מבלי לצלול עמוק מדי.
רגע לפני שניכנס לסוגי הארנקים חשוב להבין את העקרון הבסיסי של הקריפטו.
עצמאות – אחריות
לאף אחד אין גישה לארנק שלכם לאף אחד חוץ מכם! שוק הקריפטו נולד מתוך רצון להתנער מהמתווך, בדרך כלל הבנק שאמנם דאג שהעסקה תצא אל הפועל אבל גם לקח עמלה ולפעמים החליט בשבילכם אם הוא מסכים שתגעו בכסף שלכם ששמתם אצלו למשמורת. אני מגזים? תיזכרו לרגע בממשלת יוון שהקפיאה את חשבונות כל הבנקים ולא אפשרה לבעליהם להוציא משם כסף. אין מצב כזה בקריפטו! הכסף שלכם, יושב בארנק שרק לכם יש גישה אליו. אף אחד לא יכול לגעת בכסף, לטוב ולטוב פחות.
טוב פחות?
כן!
מטבעות הקריפטו מתנהגים כמו כסף מזומן. איבדתם את הגישה לארנק שלכם, הלך על המטבעות שבתוכו. נקודה. "ככה וזהו". אין! הכסף מת!
לכן האחריות אחריות לשמור על הסיסמה בכמה מקומות בטוחים. אחריות לשמור על כמה עותקי גיבוי של הארנק. אם אין לכם סיסמת כניסה ו/או אין לכם את רשימת מילות הגיבוי לשחזור הארנק, אימרו שלום לתכולתו.
אם אתם חושבים שלא תוכלו לעמוד באחריות הנדרשת, יש דרכים אחרות להשקיע בעולם הקריפטו.
נושא לפוסט אחר. כתבו לנו ועלה אותו לכאן.
אבל זה הכלל הכי בסיסי בקריפטו. אחריות. הארנק הוא שלי, ורק לי יש את הסיסמה ואת הגיבויים.
סוגי ארנקים למטבעות דיגיטלים / קריפטו
ישנם שני סוגים בסיסיים של ארנקים, ארנקים קרים וארנקים חמים.
ארנק חם הוא ארנק המחובר לאינטרנט
ארנק קר מנותק רוב הזמן מהרשת ומחובר אליה על פי צורך.
ארנקים קרים לקריפטו
יש שני סוגים של ארנקים קרים. ארנק חומרה, וארנק נייר.
ארנק נייר
כשמו כן הוא, דף נייר עליו רשומים פרטי הארנק המאפשרים את השימוש בו. ארנק כזה שומר את המפתח הפרטי והציבורי שלו על הנייר, ונעזר לפעמים בקוד QR, כדי לקבל אליו מטבעות. כדי ליצור ארנק כזה ניתן לעשות שימוש בתוכנה היוצרת כתובות לארנקים. כאשר עושים זאת רצוי שהאינטרנט יהיה מנותק וכן לאחר מכן למחוק את היסטוריית הגלישה. לפני כן מאוד רצוי להריץ תוכנה לזיהוי רושעות על המחשב. בדרך כלל מאוד מקלה על השימוש בארנק שכזה תוכנת "ארנק חי" באינטרנט, המשמשת "מתווך" בין ארנק הנייר והאינטרנט.
ארנק חומרה
הוא התקן פיזי, משהו שנראה כמו דיסק און קי שעליו יש חומרה המנהלת את המטבעות שלכם. לארנק זה יהיו סיסמת גישה וכמובן מילות גיבוי לשחזור הארנק במידת הצורך.
המטרה של ארנקים קרים היא להגביר את הבטיחות ולמנוע פריצה לארנק וגניבת תכולתו. קיימות שתי חברות המובילות את ייצור ארנקי חומרה בשוק, טרזור TREZOR ולדג'ר LEDGER. יש אחרים אבל אלה הם ללא ספק המובילים.
את ארנקי החומרה מחברים לאינטרנט באמצעות תוכנת עזר על המחשב או הפלאפון, המשמשת כממשק נוח לביצוע הפעולות. ארנקי החומרה עצמם קשים לפריצה ומספקים רמת אבטחה גבוהה. היכולת לגנוב את נתוני הארנק גם אם ההתקן הפיזי נגנב, אינם פשוטים.
שכיחת הסיסמה היא בעיה היות ולאף אחד למעט אתם, בעלי הארנק אין גישה לסיסמה לטוב ולרע.
לכל ארנק חם או קר, יש מילות גיבוי. רשימה של 12– 24 מילים אקראיות באנגלית המאפשרות שחזור של הארנק במידה והחומרה ניזוקה או שאכן אבדה הסיסמה. המילים הם מתוך רשימה של מעל 2000 ויש חשיבות לא רק למילים עצמן אלא גם לסדר הופעתן שגם הוא פרמטר בשחזור. המשמעות היא שלא ניתן לנחש את "אוסף המילים" שלכם ולפרוץ כך את הארנק. זו בעצם האבטחה הכי טובה לכך שלאף אחד לא יהיה ארנק שזהה לשלכם. מתימטית פשוט זה די לא יכול לקרות (סיכוי מאוד מאוד מאוד קטן השואף לאפס).
המשמעות היא שנדרשת אחריות שלכם. גיבוי סיסמה, גיבוי מילות השחזור במספר מקומות לפחות אחד לא בבית. אין דרך לשחזור אם איבדתם את הסיסמה ו/או את מילות השחזור!
*הערה זו נכונה גם לארנקים חמים, ולכן אני שב וחוזר עליה: איבדתם את הגישה לארנק, הכסף מבחינתכם "מת".
רשימת ארנקי חומרה
ארנקים חמים לקריפטו
ארנקים חמים הם ארנקים המחוברים לאינטרנט באופן שוטף.
יש ארנקים למחשבים (נייחים וניידים, אין הבדל), יש ארנקים לפלאפונים ויש ארנקי רשת.
הארנקים החמים נחלקים לשני סוגים עיקריים, ארנקים שהם בשליטה מלאה שלכם ואלה שלא.
יש כל מיני צורות לחלק בין סוגי הארנקים אבל הפרמטר הכי חשוב הוא, למי יש שליטה במילות השחזור שלכם, במפתח הפרטי לארנק שלכם! ארנקי רשת מסוג בלוקצ'יין.קום הם ארנקים הנשמרים על ידי חברה חיצונית. המשמעות היא שלכם אין בפועל שליטה מלאה בארנק. זהו חיסרון מהותי, כאשר למישהו יש גישה כלשהי לארנק שלכם.
מקרה קיצוני יותר הם הארנקים שלכם בזירות המסחר. ארנקים אלה "סובלים" מאותה הבעיה בדיוק. לכן יש לא מעטים המעדיפים לבצע את המסחר שלהם דרך בורסות/ אתרי מסחר מבוזרים ולא להחזיק את כספם באתרי המסחר. הדוגמה בולטת ביותר היא סיפור הפריצה ולאחריה פשיטת רגל של אתר מסחר MT GOX ב 2013. סיפורי הפיצויים נידונים עד היום ובפועל הלך על הכסף.
יתר הארנקים נשלטים על ידיכם באופן מלא. הם מצריכים רמת זהירות ובטיחות גבוהים כי החשש לגניבת הכתובת הפרטית של הארנק הוא סכנה המרחפת תמיד על ארנק המחובר תמידית לרשת.
מה שיקבע במקרה זה הוא עד כמה אתם זהירים בהתנהלותכם ברשת. ארנקים על המחשב מאפשרים בהרבה מקרים גם החלפת מטבעות בצורה מובנית בתוך הארנק, מה שמקל לפעמים מאוד על המסחר אם כי הוא ארוך משמעותית מאשר מסחר בזירת מסחר שהוא מיידי, וכן יקר ברמת העמלות. ארנק התומך במטבעות רבים ומאפשר מסחר מובנה הוא EXODUS, הקיים בגרסת מחשב וגרסת פלאפון.
ארנקים על הטלפון הנייד הם דומים באופיים. אתם שולטים במפתח הפרטי ומילות השחזור אבל הפלאפון הוא מוצר הרבה יותר רגיש לאבדן, גניבה והרס.
אז איזה ארנק קריפטו הוא הטוב ביותר?
תלוי באופי השימוש שלכם. הסיכונים כבר ברורים לכם, בכל מקרה והבחירה בידיכם.
מצורף קישור לרשימה של CNET, שמצביעה על הטובים בסוגם בכל קטגוריה. רוצים עוד?
הריצו חיפוש גוגל לארנקי קריפטו הטובים ביותר...
זאת למשל הרשימה של IVESTOPEDIA
Best for Beginners: Exodus
Best For Advanced Bitcoin Users: Electrum
Best for Mobile Users: Mycelium
Best Hardware Wallet: Ledger Nano X
Best For Security: Trezor Model T
Best Bang For Your Buck: Ledger Nano S
https://www.investopedia.com/best-bitcoin-wallets-5070283
דגשים על ארנקי קריפטו
לא כל הארנקים תומכים בכל סוגי המטבעות. חובה לוודא לפני שאתם שולחים מטבע לארנק כלשהו, שהארנק תומך בסוג המטבע הזה. למשל אם תשלחו אתריום לארנק ביט, תגידו שלום למטבעות. הערה: זה ממש לא נחמד לכתוב את הדברים בצורה כל כך בוטה ולא נעימה, אבל אני לא מכיר דרך אחרת מספיק "צועקת" להזהיר אתכם, קןראים יקרים. כל המקרים האלה קרו, קורים כל הזמן ויקרו עוד. ניסיתי פעם לעזור למישהי שאיבדה או שלא היו לה מילות שחזור לארנק שלה. את הסיסמה היא לא זכרה וכך חצי ביטקוין שהיום שווה כ 75,000 שקל, ... פוףףףףף. הנחמה היחידה שלה היא שכאשר היא קנתה את הביט, הוא עלה באזור האלף דולר...
יש המון מטבעות שהוקמו על פלטפורמת אתריום אז כתובת האתריום האחת של הארנק תשמש עבור כל המטבעות הללו. לא להיבהל אם קיבלתם את כתובת האתריום שלכם. רק לוודא שאכן מדובר במטבע מתאים.
צריך לשים לב שיש ארנקים המייצרים כתובת חדשה בכל פעם לקבלת מטבע. זהו אמצעי זהירות והמשמעות העיקרית מבחינתכם היא לוודא כמו בכל משלוח שאתם שולחים מטבעות לכתובת הנכונה.
ארנקי פלאפון ומחשב, תוכנות הגנה חוקיות מפני וירוסים ו"תוכנות-רושעות". חובה! אל תחסכו מאה דולר שעלול לכם בתכולת הארנק כולו. נכון יש גם פישינג ושאר דרכים לאבד את הארנק אבל לא צריך לעזור להם לנשמות הללו.
איך זה בעצם עובד
לכל ארנק יש בעצם שתי כתובות/ מפתחות.
כתובת ציבורית ופרטית. הכתובת הציבורית היא מה שתשלח למישהו שאמור להעביר לך מטבעות. זה יכולה להיות רשימה ארוכה של אותיות ומספרים ולחילופין קוד – QR.
הכתובת הפרטית, המפתח הפרטי הוא בעצם המזהה של הארנק שאתה הבעלים שלו. לכן, מסירת פרטי המפתח הפרטי של הארנק לאדם כלשהו משמעה , נתת לו את הארנק שלך עם כל הסף ועכשיו שיחליט אם הוא לוקח או שלא.
התהליך של העברת מטבעות הוא פשוט. אתה אמור לקבל מטבעות, שולח לאדם השני בקשה או את הכתובת הציבורית שלך. הוא מצידו ייתן פקודה לארנק שלו שאומרת, העבר כך וכך מטבעות לארנק המזוהה על ידי מה שאתה שלחת לו.
תיווצר שורה ביומן הפעולות ה- LEDGER, של המטבע. המטבעות יעברו לרשותך ברגע שאוסף כל השורות יינעל בתוך בלוק. בדרך כלל יש לחכות מספר בלוקים כדי לוודא שאכן הפעולה התרחשה. זהו הנוהל למשל בארנקי זירות המסחר. אתם רואים שהמטבעות עברו אבל עדיין לא זמינים לכם, היות והפעולה טרם אושרה מספיק פעמים.
עוד טיפונת הסבר למי שרוצה להבין עוד קצת (אפשר לדלג):
ההסבר הוא לגבבי הביטקוין אז קחו אותו כהסבר כללי למטבעות.
הסכנה היא בתוך תהליך יצירת הבלוקים. בלוק הוא אוסף כל הפעולות שהצטברו, שברגע מסוים אוספים יחד ומפעילים תהליך של יצרית הבלוק. קיימת תחרות בין לא מעט גופים הפועלים לייצר בלוקים. הרשת כולה אמורה לאשר איזהו הבלוק הנכון שנוצר. ייתכן שיצוץ כורה שיגיד, הנה יש לי פה את הבלוק שייצרתי ומולו יעמוד כורה אחר ויציג בלוק שונה. לא ייתכן שהרשת תמשיך לפעול, היא צריכה לבחור מי מהשניים הוא הנכון. צריכה להתבצע סוג של בחירה מי צודק, כך שהבלוק הבא ישתרשר לבלוק הנכון. התהליך מגדיר שהבלוק שייבחר יתבסס על רצף הבלוקים הכי ארוך. קיים מצב בו שניים שלושה בלוקים אחרונים יימחקו והפעולות יתבטלו כאילו לא התרחשו כלל אם נבחרה שרשרת אחרת ארוכה יותר. לכן, לצרכי זהירות, מחכים שישה עד עשרה בלוקים כדי לוודא שהפעולה אכן התרחשה. כל אלה שקופים לנו המשתמש.
Kommentare